Hemen hemen her türlü toplantılarda herkesin ilgisini çeken, anlatana da dinleyene de zevk veren fıkralar insan ruhunda ferahlatıcı bir rol oynamakta ve bu yüzden de her milletin hayatında tarih boyu yaşayıp gelişmektedir. Bütün insanların en ciddisinden tutun da en soğukkanlısına kadar fıkralar kar..
Cumhuriyet döneminin başlarında gerçekleştirilen ve günümüzde bile sık sık atıflara muhatap olan Dârülfünun’dan Üniversite’ye geçişin gerçek boyutları nelerdir? Dârülfünun gerçekten üniversite karşılığı bir müessese değil miydi? Dârülfünun’a yapılan her tenkit doğru mudur? Yapılan düzenlemeler doğru..
Memiş, Anadolu’nun küçük bir kasabasının kırsal köyünde doğmuş, bıyıkları yeni terlemeye başlamış 14 yaşında bir delikanlıydı... Daha küçük yaşta, aklının ucundan bile geçmeyecek bir yolculukla kendisini başkent Ankara’da, Türkiye tarihinin ağır izlerini taşıyan o meşhur Pembe Köşk’te ve bir ülkenin..
Lozan Barış Anlaşması, imzalandığı tarihten itibaren Türkiye’nin gündeminde olan, devletlararası ilişkilerde Türkiye’nin sık sık başvurduğu bir anlaşma metnidir. Türkiye Cumhuriyeti için sahip olduğu öneme binaen bu konu üzerinde birçok kitap yazılmış ve akademik çalışma yapılmıştır. Konuyla ilgili ..
İnsanların bir arada yaşama ihtiyaçlarının sonucu olarak küçük yerleşme noktalarının zaman içinde gelişerek çok yönlü fonksiyonlarının bir arada ve iç içe sürdürüldüğü şehirler ve kasabalar, insan hayatının huzuruna ve refahına zemin teşkil eden canlı merkezlerdir. Bu yüzden bir şehrin tarihî geçmiş..
İklimi, mümbit toprakları, coğrafyası ve yaren kültürüyle tanınan Simav, birçok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapmıştır. Simav'ın Türk hâkimiyetine girmesiyle birlikte Türkleşme ve İslamlaşma süreci başlamış, bölge Anadolu'nun batıya açılan kapılarından biri olmuştur.Osmanlı Devleti'nin yönetim..
Türklerin tarihte yaşadıkları en büyük dönüşüm İslamiyet’i kabulleri ile gerçekleşmiştir. Hem Türkler hem de diğer Müslümanlar, özellikle Osmanlı Devleti sınırları dâhilindekiler, XIX. yüzyıla kadar İslam Medeniyeti içinde hayatlarına devam etmişlerdir. Bundan sonra Osmanlı yöneticileri, Avrupaî Med..
Osmanlı tarih yazıcılığında önemli bir yer tutan “şehnamecilik”, vakanüvisliğin ihdasından önce resmî bir mansıp olarak karşımıza çıkmaktadır. Tâlikîzâde Mehmed Subhi Efendi’nin ele aldığı son telifi “Eğri Seferi Şehnamesi”, tarihî içerik itibariyle bu bakımdan çok önemli bir kaynaktır. Eğri Seferi ..
XIV-XVII. yüzyıllarda Türkistan’ın dinî, edebî ve müspet ilimlerde, ilmî müesseselerde, bazı padişah ve meşhur Osmanlı âlimlerinin yetişmesinde, gerek Türkistan’da tahsil gören Osmanlı âlimlerinin ve gerekse tahsillerini memleketlerinde tamamlayarak Osmanlı ülkesine gelen Türkistanlıların faaliyetle..
II. Dünya Savaşı sonunda liberal batılı devletlerle ilişkilerin artmasına paralel olarak, Türkiye’de de özellikle 1950’den itibaren özel sermaye ve hür teşebbüs düşüncesi, ekonomi dünyasında ön plana çıkmaya ve yerleşmeye başlamıştır. Bu durumu, 1950 öncesi yaşanan olaylar ve dünyadaki gelişmeler de..
O cumhuriyeti göremedi. Cumhuriyetin kurulacağını da bilemezdi. Tahtından indirildikten on dört, vefatından beş yıl sonra Osmanlı Devleti tarihe mâl oldu.Aradan yüz yıl geçmesine rağmen, hâlâ cumhuriyetin karşıtı, gündemden bir türlü düşürülmeyen kısır bir tartışmanın devam ettiği bir padişah olarak..