Kırâât ilmi, Kur’an-ı Kerim’deki kelimelerin nasıl okunacağını ve râvîlerine nispet etmek suretiyle bu kelimeler üzerindeki farklı okunuşları konu edinen ilimdir. Kırâât ilminin amacı, mütevatir ve meşhur kırââtleri öğrenme, muhafaza etme ve okuyabilme melekesi kazanmaktır.Bu ilim sayesinde Kur’an-ı..
Müellif İmam Birgivî’nin bu muhtasar eseri, Hadis Usûlü Alanında daha önce telif edilen kitapların özetinin özeti niteliğindedir. Eser, Hadis Usûlü kitaplarının son halkalarından biri olması bskımından önemlidir. İmam Birgivî’nin Hadis Usûlü risalesi ilim erbabının takdirini kazanmış, XVII. ve XVIII..
Bilesin ki,Kitap ve sünnete uygun olan tasavvuf, salikine 'ihsan' makamını kazandırır.Cebrail (as)'ın Efendimiz'e (sav) sorduğu sorulardan biriside ihsandır. İhsan makamına gelmek için hem kalp ve hem lisan ile zikretmek gerekir. Zikir, tasavvufta önem verilen konuların başında gelir. Bununla birlik..
Muhtasarü’l-me’ânîTeftâzânî’nin en güçlü olduğu alanlardan biri belâgat ilmidir. Onun bu konuda yazdığı el-Mutavvel ve bundan özetlediği el-Muhtasar medrese eğitimine damgasını vuran, halen geleneksel tarzda eğitim veren kurumlarda okutulmaya devam eden en önemli eserlerdendir. Teftâzânî’ye göre bel..
Telhîsü’l-MiftâhSadece et-Telhîs adıyla da tanınan eser, EbûYa’kub es-Sekkâkî’ninMiftâhu’l-ulûm’unun belâgata dair üçüncü bölümünün ihtisarıdır. Telhîs bir mukaddime ile üç bölüm ve bir hâtimeden meydana gelir. Hatip Kazvînî eserin mukaddimesinde fesahat ve belâgat kavramlarının tanımını, kısım ve ş..
Müellif-i merhum, Hasan b. Ammâr b. Alî eş-Şürünbülâlî, 16.yy. Mısırda yetişmiş büyük alimlerden olup Ezher'de müderrislik yapmış, müteahhir Hanefî fakihlerindendir. Usûl-i fıkıh, tefsir, hadis, kelâm, akaid, tasavvuf, Arap dili ve edebiyatı alanlarında da yetkin konumuda olan Şürünbülâlî, eserlerin..
Molla Cami’nin " el-Fevaidü’z-Ziyaiyye" adli eseri ki "molla cami" diye meshur olup, Ibnn-i Hacib’in kafiye adli nahiv kitabinin serhidir. Kitab; isim, fiil, harf ve bu kisimlari olusturan merfûat, mensubat, mecrurat ve bunlarin olusturdugu diger nahiv konularini en iyi sekilde izah eden bir eserdi..
Zuruf ve Terkip kitabı asırlardan beri medreselerde ders kitabı olarak kabul edilmiş ve klasik medreselerde halen okutulmakta olan ve rağbet gören Arap dili ve Edebiyat alanında yazılmış muhtasar bir kitaptır. Arapçada zarf ve i’rabın önemi göz ardı edilmeyecek kadar önemli ve büyüktür. İ’rab Arap d..
Lügatlar lisânin hazinesi mesabesindedir. Zira lisan, insanin ifâde-i merâm için bir araya getirdigi kelimelerden ibarettir…" ifadeleriyle baslar Semsettin Sâmi, klasiklesen eserine. Ancak maalesef ki hazinelere bile bazen gereken önem gösterilmemektedir. Sami'nin iki yil gibi kisa bir sürede hazirl..
Baberti Ekmelüddîn Muhammed b. Mahmûd b. Ahmed el-Bâbertî er-Rûmî elMısrî (ö. 786/1384). Tahsil hayatına Anadolu'da başlayan Bâbertî daha sonra Halep'e, oradan (740'tan [1339] sonra) Kahire'ye giderek Kâkî, Ebû Hayyân el-Endelüsî, Mahmûd b. Abdurrahman el-İsfahânî ve İbn Kudâme el-Makdisî gibi meşhu..
Şürünbülâlî'nin (Rahimehullân) kendisine ait olan ve Osmanlı medreselerinde ders kitabı olarak okutulan "Nûru'l-izâh" isimli eserine yazmış olduğu "Merâkı'l-Feiâh" şerhidir.imam Şürünbülâlî 994 (m. 1586) yılında Mısır'da bulunan Şübrabilûle beldesinde dünyaya gemiştir. Henüz küçük yaştayken Kahire'd..
Abdülganî b. Tâlib b. Hammâde el-Meydânî el-Guneymî ed-Dımaşki (ö. 1298/1881). el-Meydânî 1222 (1807) yılında Dımaşk'ın Meydan semtinde doğdu. 1244-1252 (1828-1836) yılları arasında hizmetinde bulunduğu Hanefî âlimi Muhammed Emîn İbn Âbidîn'den fıkıh, usul, hadis ve Arapça dersleri aldı. Kıymetli es..