İstanbul Fetih Cemiyeti’ne yarım asırdır emek veren İbrahim Aydın Yüksel ve Cemiyet üyelerinden Ahmet Turgut Betin tarafından yayına hazırlanan Tezkire-i Rumat yani Atıcılar Tezkiresi ile Tarihi Okçuluk Enstitüsü 4.kitabını neşretmiş olmaktadır. Yazmanın sahibi, Eminönü’ndeki Yeni Valide Camii kâtib..
İstanbul Fetih Cemiyeti İstanbul Enstitüsü Müdürü Dr. İ. Aydın Yüksel tarafından hazırlanan bu kitapta; 1682 ile 1904 yılları arasında Okmeydanı'nda ok atıp derece yapan 3375 okçunun isimleri ile okçular tekkesi hakkında önemli bilgiler bulunmaktadır. Kayıtlar meydan şeyhlerinin en ünlülerinden olan..
“Bizce mânâ ne kadar derin, ne kadar şâ’şaalı, ne kadar câzib, ne kadar yeni olursa olsun şiirde tek başına bir kıymet değildir. Nesirde ve sözde bir kıymettir lâkin şiirde değildir. Mânâ ancak lisan kesilirse daha açık bir tarifle lisanda name hâline gelirse şiir kıymeti alır. “Yahya Kemal Beyatlı ..
Yahya Kemal Enstitüsü Mecmuasi’nin V. sayisi olan bu kitap Yahya Kemal yili ilân edilen 2008’de Yahya Kemal’in vefatinin 50. Yildönümü için düzenlenen ‘Bir Medeniyeti Yorumlamak: Yahya Kemal Beyatli Sempozyumu’nda sunulan bildirilerden olusmaktadir.Ürün Adı: İstanbul Yahya Kemal Enstitüsü Mecmuası ..
“ Şimdilik bir Dîvançe diyebileceğimiz, gelecek yıllarda inşallah bir Dîvan oluşturacak İlk Defter'de, lise son sınıf öğrencisi genç bir şâirin aruz vezni ile gazel, rubâî ve mesnevî nazım şekilleriyle, hâsılı "eski şiirin rüzgârı" ve "hava"sıyla söylediği, yazdığı şiirler Nihad Sâmi Banarlı Hocayı ..
1950 ile 1960’lı yıllarda Gümülcine merkezde Batı Trakya Türklerine ait sekiz (8) ilkokul vardı. Bunların dördü Türkçe dersleri yeni Türkçe alfabe (Lâtince) ile yaparlardı. Diğer dördü ise yeni Türkçenin yanı sıra Kur'an alfabesini ve bundan 4-5 harf fazlası olan eski Türkçeyi de (Osmanlıca) okuturl..
Kiliseye Çevrilen Türk Eserleri kitabı, Yüksek Mimar Mehmet Emin Yılmaz’ın 10 yıllık titiz çalışması neticesinde,Osmanlı coğrafyasında temelden Türk eseri olarak inşâ edilip Türkler çekildikten sonra kiliseye dönüştürülen mimârî yapıları incelemektedir.Azerbaycan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Cezâyir,..
İstanbul Fetih Cemiyeti, Osmanlı mimârîsinin başlangıcından Fatih Sultan Mehmet Devri sonuna kadarki dönemi içeren merhum Ekrem Hakkı Ayverdi'nin dört ciltlik büyük mimâri çalışması ile Dr.İ.Aydın Yüksel'in kaleme aldığı bunun beşinci cildi olan II.Bayezid-Yavuz Sultan Selim Devirlerini yeni bir düz..
Bugün bir şehri korumak sâdece târihî yapıları korumak olarak anlaşılıyor. Oysa daha fazlasına kafa yormamız gerekiyor. Sürekli izdiham üreten bir şehir, târihin kaçınılmaz sonu mu olarak kabul edilmeli? Bu gidişatın önünü kesmek hâlâ mümkün mü? Bu kitap bir dönemin hassasiyet sahibi kalemlerinin bi..
İstanbul Fetih Cemiyeti’nin eski yönetim kurulu üyelerinden Y.Mimar M. Fatin ULUENGİN’in 70 sene üzerinde çalıştığı, araştırdığı mukarnaslar hakkındaki birikimleri, oğlu Prof. Dr. M.Bülent ULUENGİN tarafından yayına hazırlanan bu eserde yer almaktadır. Ürün Adı: MukarnasÜrün Kodu: 9789757618645Yaz..
Istanbul Fetih Cemiyeti’nin yayinladigi Yemen ve San’a Târihi eseri 1872 ilâ 1874 yillari arasinda Yemen’de on dört aylik askerî harekâtin içinde bulunan Ferik Ahmed Râsid Pasa‘nin hatiralaridir. Ancak müellif bu hatiralara Osmanli Devleti’nin 1495-96 dan itibaren faaliyetlerini, fethini de ilave e..
Çok emek verdigi ve hizmet ettigi Cemiyetimizin “Büyük Reisi” için ilk hâtira kitabi vefatindan 11 yil sonra 1995’de hazirlanmisti.30. vefat yili olan 2014 yilinda tekrar bir hâtira kitabi hazirlamak istedik. Bu hâtira kitabinda yer alan yazilarin bir kismi sahsî hayâtiyla ilgili hâtiralar, bir kism..
"I. Aydin Yuksel, 1960 yilindan beri baslangiçta Ekrem Hakki Ayverdi Beyefendi ile birlikte daha sonralari ve günümüzde münferiden Anadolu ve Balkanlar’da Osmanli mimari eserlerinin tespitinde önemli calismalarda bulunmus, Osmanli mimari tarzini günümüze tasiyarak câmi ve diger türlerde orijinal ve ..
"Sana dün bir tepeden baktim aziz Istanbul!Görmedim gezmedigim, sevmedigim hiç bir yer.Ömrüm oldukça, gönül tahtima keyfince kurul!Sade bir semtini sevmek bile bir ömre deger"Evet, yanilmadiniz, bu nefis dörtlük büyük sairimiz "Yahya Kemal Beyatli"ya ait...Sairin 20. asir Türkiye Türkçesi ile yazdig..
Türklük, beş yüz seneden beri İstanbul'u ve Boğaziçi'ni bütün beşeriyetin hayaline böyle nakşetti. Mimarisini bu şehrin her tepesine, her sahiline, her köşesine kurarken güya: Artık bu diyar dünya durdukça Türk kalacaktır. dediği hissedilir. Fetihten sonra İstanbul'a yerleşmiş olan halkın iklimle bu..
19. yüzyıl ile 20.yüzyılın ilk çeyreğindeki aydınlar ve devlet adamları; bir imparatorluğun yıkılması ve onun yerine millî bir devletin kurulmasında, bir kültür ve medeniyet dairesinden başka bir kültür ve medeniyet dairesine geçişte şu veya bu şekilde pay sahibidirler. Bunun için de onları bütün ..
“1884 kânûn-i evvelinin 2’sinde, Üsküp’te İshâkıye Mahallesi’nde; büyük vâlidem Âdile Hanım’ın konağında, bu evin cepheye doğru sağ tarafındaki arka odada, sabaha karşı doğmuşum. Sali günü imiş. Üsküp’e o gün nâdir görülür bir kar yağmış.” Yahya Kemal, hâtıra yazmak konusunda çok hassas..
Yahya Kemal; edebiyatımızda büyük merhale teşkil eden şiirlerinden başka makaleler, denemeler, hâtıralar, tarih ve düşünce yazıları, edebî ve siyasî portreler ve nihayet siyasî hikayeler de yazmıştır. Yahya Kemal, siyasi hikayelerini Sultan Abdüzaziz’e Dair Bir Musâhabe adlı hikayesinin baş tarafın..
Eski çaglarin ruh iklimini yeni zamanlara tasiyan Eski Siirin Rüzgariyle'de yer alan siirler, tipki Kendi Gök Kubbemiz'de oldugu gibi, mükemmele ulasmayi amaçlayan dile ve musikiya dayanir. Sesin ve sözün dize için anlamini yeniden kuran Yahya Kemal; anlarin, anilarin kisisel ve toplumsal tarih için..
“Bir Milliyetçi kendi milletinin tarihine medfundur.” sözüyle tarih sevgisini dile getirenYahya Kemal’e göre tarih, yaşanan devrin çerçevesi içinde teşekkül eder.”Bu çerçeve içinde insanbirçok şeyi sever, birçok şeyin olmasını ister, bazılarını da sevemez; zaman yürüdükçe çerçevedeğişir. İyi bir tar..
Yahya Kemal’in eski ve yeni edebiyata, memleket edebiyatina, vezin ve kafiyeye, roman ve tiyatroya, tenkide ve Türkçe’ye dair söyledikleri ile hem Türkçe sevgisini, hem de Türkçe’nin kendi öz güzelligini ifade eden derin hakikatleri, halis siir gibi halis bir sevgi ve felsefeyle isledigi eser.(Tanit..
Klasik Şark edebiyatının vasıflarından biri de büyük manzûmeler hâlinde söylenecek bir şiiri, çok kere, bir beyitte hattâ bir mısrâda söylemenin sırlarına ermektir. Böyle bir anlayışla söylenen şiir çeşitlerinden biri de rubâîdir. Rubâî, daha çok, bir tefekkür şiiridir. Büyük bir tefekkür konusunu, ..
Yahya Kemal’in el yazisi müsveddelerde kalmis çesitli konulardaki yazilari, Ispanya hatiralari, mektuplari, makaleleri, konferans ve hitabelerinden metinler ile siyasetten felsefeye, sosyolojiye kadar her konuda yazdigi ve önceki kitaplara girememis yazilarindan olusan eser.Ürün Adı: Mektuplar Makal..