Hayvanlar âlemi insanı ezelden beri büyülemiştir. Kimi gerçek, kimi hayal ürünü olan hayvanlar efsanelerde, masallarda, sanat eserlerinde sık sık boy gösterir. Çağımızda artık ejderhaların, Zümrüdüanka kuşunun ya da tek boynuzlu atların gerçekte var olmadıklarını biliyoruz. Peki ama var olan bazı ha..
Dört kisi var hikayemizde, kahraman sayilip sayilmayacaklari okuyucuya birakilmis. Yasami düslerinde sürdürmeyi seçmis, dik basli eski zaman bakiresi; dünyaya kaydini bir türlü yaptiramamanin tragedyasini komik bir imgeye dönüstürerek yadsimaya çalisan hüzünlü palyaço; yasamla bulusmasina bitise bir..
Çok Bilmis Özne, Bülent Somay’in 1999-2008 yillari arasinda kaleme aldigi dokuz yazidan olusuyor. Bu yazilarin üç ana temasi var: Aydinlanma anlayisi ile kendisini bunun karsisinda konumlandiran postmodernist anlayisin olusturdugu kapali ikili yapinin radikal elestirisi. Sol'un kendisini yeniden tar..
Sanatçi: Örnek Bir Çilekes, “karsi durulmasi güç ve özgürlestirici“ elestirileriyle çagdas kültürü sorgulayan Sontag’in, elestiri kurami ve uygulamasi türünde dokuz yazisini bir araya getiriyor. Sanatin “içerik“e verilen önemle “evcillestirilmesi“ne karsi çikan Sontag, tek tek ele aldigi Pavese, Cam..
Sik sik çagimizin kaygi çagi olduguna dair yorumlar duyuyor, kaygidan kurtulmanin yollarini aramaya tesvik ediliyoruz. Peki nedir kaygi? Bakis açimizi degistirerek kurtulabilecegimiz (ve kurtulmamiz gereken) bir duygu mu, yoksa temel bir insanlik durumu mu? Kaygi Üzerine'de Renata Salecl, gerek bire..
Felsefenin büyük kurucularindan Platon günümüzde yasasaydi Devlet'i nasil yazardi? Platoncu komünizmin savunucusu, tiyatro yazari filozof Alain Badiou Devlet'i serbest bir sekilde çevirerek (aslinda yeniden yazarak) bu soruya kendi cevabini vermis ve ortaya hem klasik hem modern olan özgün bir eser ..
Romanlari ve hikâyeleriyle tanidiginiz Sema Kaygusuz’dan ilk kez bir oyun. Herkesin seyirci kalarak suç ortagi oldugu kadim bir husumetin kisa hikâyesi olan oyun Haliç köprüsünün üstünde, tam lüfer zamani, martilarin havalandigi yerde kurulan bir sahnede oynaniyor.Sultan ile sairin karsilasmasi, yüz..
Antropolog Christopher Dole, 1990'larin sonunda ve ardindan 2000'lerin ortasinda Türkiye'de yasadi ve bu kitaba konu olan saha arastirmasini yapti: Yalnizca seküler güçler tarafindan degil, yerlesik dini kurum ve çevre-lerce de insanlarin hastaliklarini ve çaresizliklerini suistimal etmekle suçlanan..
Orhan Koçak'in 2011'de yayimladigimiz, Turgut Uyar siirini konu alan Bahisleri Yükseltmek kitabi ilgili okurlarimiz için tam bir armagandi: Sirada Kopuk Zincir var. Kitap Koçak'in 1993-2011 yillari arasinda siir üzerine yazdigi 19 makaleyi bir araya getiriyor. Nâzim Hikmet, Melih Cevdet Anday, Oktay..
Bir gün Tanrı Aldur bir çocuk kalbi büyüklüğünde, kür eşeklinde bir taş aldı ve yaşayan bir ruh haline getirene kadar elinde evirip çevirdi. İnsanların Aldur Taşı dedikleri bu canlı mücevherin gücü çok büyüktü ve Aldur onunla mucizeler yarattı. Aldur’un kardeşi Tanrı Torak, binyıllar boyunca Taş’ı e..
Bir metni edebi metin yapan nedir? Eserin anlamı yazarın tekelinde midir? Kurmaca gerçekliği taklit mi eder? Okurun metinde yeri var mıdır? Üslubu meydana getiren nedir? Bir eseri anlamak için muhakkak yazıldığı bağlamı bilmek mi gerekir? Evrensel edebi değerler var mıdır? Teorinin Cini bu kilit sor..
Geleneksel Metis Ajandası’nın bu yılki teması: ArzuHal.Ekonomik çöküşün, iklim krizinin, pandeminin açıklamaya yetmeyeceği bir neşesizlik hali baskın nicedir memlekette.Yoksullarla yoksunların niye mutsuz olduğu belli, ama memleket kaynaklarını ele geçirenlerin de arzularına kavuşmuş bir hali yok.Ni..
On iki yila varan AKP iktidariyla dindarlar merkeze tasindilar. Demokrasiye inanan birçok insan bunun bir "normallesme" ile sonuçlanmasini umut etti. Ancak hemen ardindan AKP-Cemaat savasinin patlak vermesi ve bu savasla ortaya çikan hukuksuzluklar, asil sorunun sistemin merkezinde kimin oldugunda d..
Umut Tümay Arslan Mazi Kabrinin Hortlaklari’nda, toplumsal iktidarin duygular alanindaki hareketini Türk sinemasinda takip etmeye çalisiyor. Uluslarin kendilerini tanima, kendilerinden bahsetme, kendilerine inanma biçimleri, kendilerine dair imgeleri olan kisaca uluslari ulus yapan “hikâyeler”i sorg..
Türkiye'de milliyetçi/ulusçu gruplar, vatandaslarin kültüre ve kimlige dair hak taleplerini anlamakta zorlaniyorlar, vatandasligi bir kulübün üyeligi gibi görmekte israr ediyorlar: Günümüz siyasetinde bu kulübün adi ulus-devlet. Buraya kabul edilmisseniz eger, bir nüfus cüzdaniniz varsa, baska bir s..
Türkiye, Almanya, Israil, Yunanistan, Irak ve Lübnan: Karsilastirmali bir bakis açisiyla bu ülkelerin milliyet ve vatandasligi nasil tanimladiklari, kimin vatandas olup kimin olmadigini nasil belirledikleri ve bu tanim ve belirlemeleri zaman içerisinde nasil degistirip dönüstürdükleri inceleniyor Va..
Insan bilgisini, biri sosyal ve beseri disiplinleri ima eden edebi, felsefi kültür, digeri doga bilimlerini (ya da pozitif bilimleri) ima eden bilim kültürü diye ayiran "iki kültür" tabiri C. P. Snow tarafindan 1959'da icat edilmistir. Ortada iki kültür oldugu fikri, bütün bir insanlik tarihi düsünü..
"Ilk basta her sey harikaydi, son duraga geldigimi sanmistim. Huzurlu, iyi insanlardan kurulu bir toplum. Kimse kimseyi kirmiyordu, herkes neyi neden yaptigini biliyordu ve hepsinden önemlisi, ölümün bile bir anlami vardi. Ideallerden, hayallerden konusabiliyordum, daha güzel bir dünya umudundan. Am..
Girard, bes büyük romancinin (Cervantes, Stendhal, Flaubert, Proust ve Dostoyevski) yapitlarini çözümleyerek, “üçgen arzu“ romani adini verdigi belli bir roman türünü tanimlamaya girisiyor. Romantik yanilsamanin en keskin elestirilerinden birini içeren bu çalisma, edebiyatin kapsaminin disina çikara..
Bir yazar olarak Roland Barthes’in temel yönelisinin “parçalar“ yazmak oldugu düsünülür. “Yazi ve Yorum“da göstergebilimden yazin kuramina, toplumbilime ve kültür elestirisine uzanan Barthes yapitinin bütünlügünü okura iletebilecek parçalari bir araya getirmeyi amaçladik.Barthes “zor“ bir okuma olab..
Devam Ağacı, Murathan Mungan’ın çeşitli tarihlerde farklı mekânlarda yaptığı dokuz konuşmanın metinlerini bir araya getiriyor. Mungan’ın genel olarak hayatta ve sanatta kendine dert edindiği meselelere, temel ölçütlerine, yazı dünyasının temalarına ilişkin aydınlatıcı ipuçları taşıyan, sosyolojik bi..
Aynı zamanda çok iyi bir yazar olan hukukçu Lizzie O’Shea’ye göre, teknolojiyi anlamanın anahtarı gelecekte değil geçmişte. Geleceğin Tarihleri bunu savunuyor ve bizi dijital çağın pratik ve devrimci olanaklarını keşfetmeye davet ediyor: İnternet bugün teknoloji devleri tarafından hangi amaçlarla ku..
Aile Albümü’nde eski kuşaklardan ve günümüzden 80 şairin 127 şiiri yer alıyor. Bu şiirlerin ortak özelliği kişiyi eksen alan, bir anlamda vesikalık denebilecek şiirler olmaları. Kimisi çok bilinen kimisi ise biraz karanlıkta kalmış bu şiirler kendi dönemsel özellikleri ve temsil kabiliyetleriyle baş..
Bu kitap bir Mimar Sinan monografisi değil. Yaşamı ve eserleri üzerinde bilinenlerin yeni bir özetini sunmuyor. Onun yapılarının bir dökümünü içermiyor. Neden çok önemli bir dahi olduğunu ve dünya mimarlığına yaptığı katkıları da anlatmıyor. Sinan’a ve eserlerine övgüler düzmüyor. Sinan yapılarının ..
Kurmaca, şiir ve kurmacadışına odaklanan üç ayrı söyleşiden oluşan bu sohbetlerde, yazmanın zorluk ve ödüllerini, inceliklerini ve püf noktalarını tartışıyor Ursula K. Le Guin. Bunu yaparken de, hem yazar olarak birikiminden hem de “yaşanan bilgelik” haline gelmiş tecrübelerinden bekleneceği üzere p..
İÇERİK TANITIMI: Sovyetler Birliği’nin çöküşünün ardından zaferini ilan eden dizginsiz kapitalizm, kendi yarattığı için çözüm getiremeyeceği felaketlerle yüz yüze bugün. Artık insan türü olarak bozduklarımızı küçük rötuşlarla düzeltip kendi çıkarımıza kullanacağımız bütünsel, organik bir döngü varsa..
Samuel Beckett pek tanınmayan İrlandalı bir yazarken, Wilfred R. Bion’la Londra’da gerçekleştirdiği bir psikanaliz tedavisinden yıllar sonra yirminci yüzyılın en büyük yazarlarından, Bion da psikanalizin en özgün kuramcılarından biri olacaktı.Yaratıcı sürece ilgi duyan psikanalist Didier Anzieu, bu ..
“Babam evimizin samanlığında benim için bir atölye yapmadan çok önce orada pinpon masası vardı. Birlikte oynamayı çok severdik. Ben ergendim, o altmışlarındaydı. Aşağı yukarı denk oyunculardık; bazı günler ben kazanırdım, bazı günler de o. Ama maçın sonucunun bir önemi yoktu, bizi oynamaya sevk eden..
İslam-siyaset ilişkisinin önemli bir veçhesini oluşturan “yapılı çevre” tartışmalı bir konu olagelmiştir. İlk kez 19. yüzyılın başlarında şarkiyat incelemeleriyle karşımıza çıkan “homojen” İslam kenti imgesi, Edward Said’in çığır açıcı Şarkiyatçılık’ının ardından sorgulanmaya başladı. İslam dünyasın..
Marx ile Foucault’nun düşüncelerinin birbirine zıt olduğu, bağdaşamayacağı kabul edilir. Foucault’nun bir dönem Marksizme yakın dursa da sonrasında onu sert biçimde eleştirdiği, düşüncesinin temel kavramlarını Marksizme alternatif olmak üzere geliştirdiği bilinir. Yine de bu iki düşüncenin iletişime..