Her zamankinden daha çok akla, akılla birlikte yüceltilmiş insani duygulara ve akılduygu sentezini kurabilmiş yüce bir ruha ihtiyaç duyulan bir dönemde deizmin Tanrı, din ve insan hakkındaki görüşlerini teistik bir perspektifle ele alan bu eserde aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır.Ben (inanç bakımı..
Elinizdeki kitap, bugünün en güncel sorunlarından olan ekolojik krizin ortaya çıkış sebeplerinin teolojik kökenlere dayandığı iddiasını içeren ekoteolojik söylemi ele almıştır. 1960’lı yıllardan günümüze kadar olan zaman dilimi, ekoloji ve teoloji kavramlarını bünyesinde bir araya getiren ekoteoloji..
Daha ilk çaglarda, özellikle Aristoteles felsefesinde önemli bir yer isgal eden nedensellik problemi Islâm dünyasinda filozoflarla kelâmcilari karsi karsiya getirmis ve Gazâlî’nin tartistigi önemli meselelerden biri olarak ortaya çikmistir. Düsünce tarihininilk dönemlerinden itibaren evrendeki düzen..
Tanrı'nın özgürlüğüne ilişkin bir çalışmanın güçlükler içerdiği aşikardır. Bunlardan birisi, özgürlüğün tam olarak ne olduğuna ilişkin efradını cami' eğyarını mani' bir tanımın olmamasıdır. Her ne kadar özgürlük iki seçenek arasında bir tercihte bulunmak olarak anlaşılsa da, insanın karakteri, fiile..
Mantik, dogru ve tutarli düsünmeyi, kisileri düsüncede yanlisa düsmekten korumayi amaçlamaktadir. Ferdin basarili ve mutlu, dolayisiyla bu fertlerden olusan toplumun da huzurlu, mutlu ve esenlik içinde olmasinda mantigin yeri ve önemi asla yadsinamaz.Kitap 21 yazinin toplanmasindan olusmaktadir. Gör..
Islâm felsefesini Yunan, Yeni-Eflâtuncu veya Helenistik felsefenin tercüme edilmesinden dogmus bir felsefe olarak görmek, Orta Çag ile Bati felsefesi arasinda bir köprü oldugunu iddia edip onun özgün yönlerini görmezden gelmek, büyük ölçüde oryantalistlerin bakis açisidir. Islâm felsefesi, sadece ge..
Câbir b. Hayyân’in Tanimlar Kitabi, diger tanim kitaplarindan biraz daha farkli bir mahiyete sahip görünmektedir. Bu da Câbir b. Hayyân’in kimya sahasina olan özel ilgisi sebebiyledir. Bu nedenle Câbir’in ele aldigi tanimlarda Kimya ilmine dair vukufiyeti, agirligini hissettirmektedir. Özellikle mad..
Heidegger'in yanitini aradigi Varligin anlami sorusu diger tüm bilimlerin sorularindan farkli bir karaktere sahip olup anlama ve yorumlamaya dayanan hermeneutik karakterli bir sorudur. Ancak Heidegger'de anlama ve yorumlama, hermeneutik gelenekteki diger düsünürlerden farkli bir sekle bürünmüs olara..
Sanattan bilime, ahlaktan siyasete kadar, degerler ekseninde yasanan somut gerçekliklerin ne oldugunu tam olarak anlama, kaynagini bulma ve buradan hareketle varligin degerlesme/degersellesme asamasina geçis süreci gibi daha ziyade arka plana özgü mahiyetin tespiti ve bunlarin orasiyla irtibatlandir..
Islam felsefesinde felsefi kavramlari netlestirme çabasi, tanim konusunda yapilan çalismalarla kendisini göstermistir. Tanim konusunda en önemli çalismalardan birisi de Ibn Sînâ tarafindan kaleme alinan Kitâbu’l-Hudûd adli eserdir. Ibn Sînâ, arkadaslarinin kendisinden bir takim kavramlarin tanimlari..
Kötülükler din mensuplari ve teistler için mutlaka izah edilmesi gereken fenomenlerdir; çünkü teist bu dünyanin Tanri tarafindan yaratildigini ve O’nun sonsuz iyilik, bilgi ve kudret sahibi oldugunu iddia etmektedir. Ancak diger taraftan degisik türden kötüve aci verici durumlarin varligi da ortadad..
Islam felsefesinde Messai Okulun en önde gelen filozofu olan ve Islam dünyasinda “es-Seyhü’r-Reis”, Bati’da “Avicenna” olarak taninan ibn Sina felsefesinde metafizik büyük önem arz etmektedir. Kendinden öncekilere oranla daha açik ve daha metodik olan ibn Sina sisteminde metafizigi bir yönden aldigi..
Günümüz modern insani, ileri teknoloji aletleriyle örülü çevresinde, büyük metropollerin karmasik sanalliginda yasamaktadir. Bilim ve teknoloji bize evrenin baslangiç konusullarini bildirirken veya evrenin derinliklerindeki kozmik sistemlerin nitelikleri hakkinda bilgi verirken, insanin gerçek evren..
Aslinda Bati, her yönden Islam medeniyetinin esasli bir parçasi durumundadir. Buna ragmen Islam dünyasi maalesef bugün Bati’ dan beslenmektedir, üretken degil Bati bilimini tüketendir. Bu arada Bati da bugün Islam’ dan aldigi temel üç zihniyet ilkesini farkli mecralara dogru sürekli dönüstürerek ins..
Kant’in bütün çabalarinin temelinde yeni bir yönteme göre “bilimsel“ olarak savunulabilen bir metafizigin kurulmasi yatar. Metafizigin bir bilim olarak mümkün olup olmadigi sorunu günümüze degin devam eden felsefi tartismalara yol açmistir. Sorunun çözümü için Kant’a göre esasli bir yöntem degisikli..
Bizler yanlisa düsmez olarak dogmuyoruz. Fakat hangi durumlarda ve nasil yanlisa düstügümüzü bilme, bununla da yanlisa hakim olmaya ve onu önlemeye çalismak kendi elimizdedir. Bu hakimiyeti kurmak için, yanlis çesitlerini, yanlisa sevkeden nedenleri ve bunlara karsi korunma yollarini bilmek gerekir...
Mantik, dogruyu yanlistan ayirt etmenin ölçüsü; zihni, yanlistan korumanin teknigi; dogru, saglam ve kesin (burhani) delilleri göstermenin kistasi; ilimlerin yol ve metot gösteren rehberi oldugundan dolayi önemi ve degeri tartisilmayacak kadar açik olan bir alet ilmidir. Bu önemine inandiklarindan d..
Muhafazakarlik, ülkemizde ve Bati düsünce tarihinde, zengin bir felsefi mirasin tasiyicisi olan ciddi bir düsünce gelenegi, modern siyaset felsefeleri içerisinde en kapsamli doktrini olan ve içinde yasadigimiz tarih dönemine damgasini vuran bir siyaset felsefesidir. Ülkemizde felsefenin Tanzimat'tan..
Felsefi bir ahlaktan beklenen, ahlaki olanin özünü teskil eden "iyi"nin ne anlama geldigini, ahlaki bilinç ve yarginin nasil olustugunu, ödev e sorumluluk kavramlarini, özgür eylemin niteligini ve bilhassa niçin insanin ahlaki davranmak zorunda oldugunu açiklamaktir. Ettigin önemli bir ödevi de, ger..
Tarihsel gelişimi dikkate alındığında, nitelikli Tanrı’nın varlığıyla evrende yer alan kötülüklerin birlikte düşünülmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkan kötülük problemi çağdaş felsefe geleneğinde bir gerçek olarak kabul edilmiştir. Bu durumda bilgi güç ve iyiliği sonsuz kötülük etmekten yüce oldu..
Din dili, epifenomenler diye nitelenemeyen ve doğal fenomenlere paralel olan fenomenlerin, gündelik dilin bütün formlarıyla anlatılmasından başka bir şey değildir. Kısaca söylersek, dinî olgulara ilişkin, mantığımızın ilkelerinin paraleli olan ilkelerle yapılan çıkarımların denetlenmesine, dinî sözc..
Din ve felsefe Tanrı’nın varlığı ve sıfatları, hayatın anlamı ve amacı, bu dünyadaki yapıp etmelerimizin anlamı ve değeri, ölüm sonrası yaşamın imkânı ve mahiyeti gibi insanlığın en varoluşsal soru(n)larına yanıt aradığı iki temel uğraş alanıdır. Her ne kadar kaynakları ve yöntemleri itibarıyla fark..
Ebû Abdillâh Muhammed b. Ahmed b. Yûsuf el-Kâtib el-Hârezmî’nin (ö. 387/997) İslam du¨şu¨nce tarihinin önde gelen alimlerinden olup Mefâtihu’l-Ulûm adlı eserinde lisan ilimlerinden, mezhepler ve dinler tarihine, fıkıh ve kelamdan ve felsefeye kadar geniş bir sahada ilmi değerlendirmelerde bulunmuştu..
Ta‘lîkât, İbn Sînâ’nın felsefe ve bilim alanında ne kadar mahir ve ne kadar çaplı olduğunu gösteren çok kıymetli bir çalışmadır. Bu eser, İbn Sînâ’nın bilim toplantılarında yapmış olduğu konuşmalardan ve sorulara binaen yaptığı bilimsel açıklamalardan bir araya getirilmiş bir eserdir. Levkerî’ye ref..
Ahvalu’n-Nefs, felsefe tarihinde, klasik psikolojiye dair yazılmış en uzun makalelerden biri olma özelliğine sahiptir. Bu çalışma, İbn Sînâ’nın, Aristocu ve Yeni Platoncu kozmolojinin ve psikolojinin önemli oranda tutarlı bir harmonisini gözler önu¨ne serer. İbn Sînâ, bu çalışmasında diğer çalışmala..
Ölu¨msu¨zlu¨k, insanın kişiliğini, eylemlerini, du¨şu¨ncesini ve ölu¨m sonrasına dair umut ve özlemini belirleyen önemli problemlerden biridir. Bu nedenle ölu¨msu¨zlu¨k problemi, du¨şu¨nce tarihi boyunca birçok du¨şu¨nu¨r tarafından tartışılmıştır. Her du¨şu¨nu¨r kendi du¨şu¨nce ve inanç sistemi çer..
Ürün Adı: Rasyonel Teoloji Yeni Ateizm ve Tanrı - Tanrı'nın Varlığı veya Yokluğu Kanıtlanabilir mi?Ürün Kodu: 9786059513302Yazar: Mehmet Şükrü ÖzkanBasım Yılı: 2019Kapak Türü: Karton Kapak Sayfa Sayısı: 300Kağıt Cinsi: 2. Hamur Çevirmen:..
İnsanlık tarihi boyunca hayatın anlamlandırılmasının en belirleyici unsuru Tanrı hakkındaki tasavvurdur. Bu tasavvurdaki farklılıklar, yaşantının geri kalan kısmında hem grup hem de birey oluşumlarını inşa etmektedir. O halde nasıl bir Tanrı’ya inanıyoruz ve bu Tanrı’nın evrendeki ve hayatımızdaki e..
Hikmet sevgisini, fikrî du¨nyalarının referans noktası olarak gören bu¨tu¨n du¨şu¨nu¨rler belirli bir hiyerarşik du¨zenin varlığını kabule meyletmiş göru¨nmektedirler. Bu hiyerarşinin en önemli unsurlarından birisi, kuşkusuz insandır. “Kendini bil!” ve “Kim kendini tanırsa, Rabbini tanır.” şeklindek..
Din felsefesinin; yakin, delil, fayda ışığında varoluşsal inanç sorunlarını tartışırken, bu süreçte aldığı yolu derinleştirmesi, yüklendiği rolü etkinleştirmesi, seslendirdiği kali açık etmesi, takındığı hali temsil etmesi, sahip olduğu dili örnek biçimde kullanması, beslendiği gölü kendine yakın tu..
İslam felsefesi, “Hakikat”i burhan yöntemini merkeze alarak farklı perspektiflerden anlamaya çalışan modelleri bir “düşünce pazarı” kurarak sergilemeye çalışır. Hakikat adına bize kim, ne getirirse getirsin, ona şükran duyulması esas alınır; fakat bu şükran, sunulanın aynı şekilde kabul edilmesini g..